SHARE

Microsoft Azure Digital transformation containers Cloud Cloud Computing

Containers: gemakkelijke toegang tot de cloud met een strikje errond

Containers zijn geen nieuw begrip in de IT-wereld, al zijn ze de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Het besef groeit dat containers meer voordelen bieden dan de oude “throwing the code over the wall”-manier van werken, waarbij de developer zijn code ging overdragen aan een collega bij Operations, die soms niet over de juiste kennis beschikte. Met containers verloopt de samenwerking tussen developers en operationele IT een pak vlotter. Als kers op de taart is het ook nog eens de ideale manier om in de cloud te starten.

Geïntrigeerd door de vele mogelijkheden die containers bieden?
Thomas Van Laere, Cloud Software Architect bij ASPEX, deelt zijn expertise op ons partnerevent ‘Sail to the cloud’ op dinsdag 18 juni 2019.
Inschrijven kan hier!

Voor wie niet zo lang kan wachten, lichten we hier al een tipje van de sluier op.

Wat zijn containers?

Containers zijn een manier om software, code, libraries, tools en configuratiefiles efficiënt te bundelen en in verschillende omgevingen te laten draaien. Dat kan omdat de inhoud van containers zodanig ‘verpakt’ wordt, dat ze losstaat van besturingssystemen, platformen en devices. Daarom kan een applicatie die gebouwd is met containers ook probleemloos van een testomgeving naar een productieomgeving worden overgezet.

Containers maken gebruik van één hetzelfde besturingssysteem op één virtual machine en zijn daarom lichter en efficiënter in gebruik. Als we een applicatie per virtual machine  draaien hebben we mogelijks veel meer kosten. Daarom is een applicatie per container een goedkopere oplossing.

De voordelen van containers

Containers bevorderen de samenwerking tussen developers en operationele IT. Omdat de libraries, tools, configuratiefiles enzovoort in de container vervat zitten, zijn er geen ellenlange worddocumenten of uitgebreide briefings meer nodig.
 
Maar ze bieden nog heel wat andere voordelen, zoals:
  • Het gestandaardiseerde formaat, waardoor containers bruikbaar zijn in elke omgeving. Zo kan je als bedrijf ook gemakkelijk de stap zetten richting microservices.
  • Schaalbaarheid en flexibiliteit: je systemen uitbreiden gaat een stuk vlotter. Omdat je omgevingen snel en eenvoudig kan afbreken, hergebruiken en uitbreiden zonder volledig te moeten rebooten, kan je gemakkelijker testen. Dit resulteert in een hele hoop tijdswinst.
  • Optimaal resourcemanagement en daarom ook lagere kosten.
  • Ideale opstap naar de cloud: je systemen migreren naar de cloud, met alle voordelen vandien.

Kortom: de perfecte opstap naar de cloud

Containers zijn een uitgelezen manier om de overstap te maken naar de cloud zonder al te zware investering of arbeidsintensieve trajecten. Ze reduceren namelijk de nood aan virtual machines en stellen je in staat om je omgeving uit te bouwen in Microsoft Azure of een andere cloudserviceprovider.
Bovendien verloopt dat op een efficiëntere manier dan bij de alternatieven. Wie met containers werkt, moet zijn bestaande infrastructuur niet één op één overzetten van on-premise naar de cloud. Noch hoef je je volledige systeem te herschrijven om alle diensten met elkaar te integreren. Voor ons is het alvast duidelijk: containers zijn het cloudtraject van de toekomst!

Meer weten over containers? Of van plan om ermee aan de slag te gaan?

Kom dan zeker langs op ons partnerevent ‘Sail to the cloud’ op 18 juni 2019. Thomas maakt je er wegwijs in de wereld van containers en hun besturingssystemen, zoals Kubernetes. Daarnaast voorzien we ook sessies over SaaS, cloud services, security en meer.

Schrijf je hier in.

Geschreven op juni 11 door

Thomas Van Laere

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Microsoft Azure Digital transformation Cloud Cloud Computing cost saving

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de stap te zetten naar de cloud. Slim, want nieuwe diensten opzetten of applicaties uittesten kan haast ...

Lees meer
Op naar de cloud: de 6 grootste uitdagingen voor ISV’s

Cloud & IT

Op naar de cloud: de 6 grootste uitdagingen voor ISV’s

Is software development jouw core business? Dan weet je maar al te goed dat de cloud onklopbaar is op het vlak van schaalbaarheid, flexibiliteit en ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?