SHARE

Digital leadership

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de stap te zetten naar de cloud. Slim, want nieuwe diensten opzetten of applicaties uittesten kan haast nergens sneller dan in cloudomgevingen zoals Microsoft Azure. Bovendien hoeft dat je ook geen arm en een been te kosten als je het wat handig aanpakt. Yannick Janssens, Cloud Fabric Engineer bij ASPEX, deelt 5 tips om je cloudkosten te minimaliseren.

1. Laat je servers niet onnodig draaien

Wie zijn servers op Azure laat draaien, zal daar een fee per uur voor betalen. Maar mogelijk betaal je meer dan nodig. Je kan die server immers ook uitzetten op momenten dat je hem niet gebruikt. Stel bijvoorbeeld dat je de server enkel tijdens de kantooruren nodig hebt, dan kan je hem ’s nachts uitschakelen. Zo halveer je meteen de factuur!
Ook op bijkomende services zoals development of testing kan je besparen door ze uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Uiteraard is dit anders voor elk bedrijf, maar wedden dat ook jij ergens een overbodige kostenpost vindt?

2. Reserveer je hosting op voorhand

Als je al zeker weet dat je cloudhosting zal nodig hebben voor je server, kan je die op voorhand reserveren en betalen. Voor bijvoorbeeld datacenters, waar de server 24/7 moet blijven draaien en je dus niet kan besparen door de server af en toe uit te schakelen, is dit een uitgelezen kans om te besparen. In vergelijking met het gangbare ‘pay-as-you-go’-model liggen de tarieven voor zogenaamde “Reserved Instances” namelijk een stuk lager. Bovendien is het op deze manier een stuk eenvoudiger om je budgetten op te stellen, aangezien je de exacte kostprijs kent.

3. Indien mogelijk, kies voor B-Series virtual machines

Krijgt jouw server te maken met piekmomenten, afgewisseld met periodes waarin er weinig activiteit is? Dan zijn B-Series virtual machines misschien een goede oplossing. Tijdens rustige momenten bouwen die zogenaamd ‘krediet’ op, dat je kan inzetten wanneer het drukker wordt. Zo kan je steeds rekenen op een performante server, zonder meerkost. Een pak goedkoper dan een server waar je een vaste prijs voor betaalt om te allen tijde grote pieken aan te kunnen!

4. Houd regelmatig grote schoonmaak in je logging en/of back-up accounts

De cloud heeft een quasi eindeloze opslagcapaciteit, maar die is natuurlijk niet gratis. Daarom is het belangrijk om regelmatig bestanden die je niet meer nodig hebt of gebruikt, te verwijderen. Zo vermijd je onverwachte kosten die de pan uitswingen.
De beste manier? Een lifecyclemanagementtool op maat van jouw bedrijf zorgt ervoor dat alle logbestanden ouder dan een door jouw gekozen periode – bijvoorbeeld 6 maanden – automatisch worden verwijderd. Bovendien kan je die ook zo instellen dat je geen belangrijke documenten verliest in de cyberschoonmaakwoede.

5. Stel strikte Azure policies in om verkeerde acties te vermijden

Wie in een cloudomgeving werkt waar meerdere mensen toegang toe hebben, maakte het vast al eens mee: een collega verandert een instelling en plots werkt niets nog zoals het hoort. Om dat te voorkomen, zijn duidelijke richtlijnen een must.
Met strikte Azure policies creëer je duidelijkheid en vermijd je problemen. Zo laten ze developers bijvoorbeeld toe om virtual machines of appservices aan te wenden uit een specifieke serie, waardoor de testomgeving goedkoper wordt. Met een policy kan je er ook voor zorgen dat storage accounts enkel een betaalbaar replicatiemodel gebruiken. Kortom: jij kan op beide oren slapen en je medewerkers boeten niet in aan comfort. Iedereen wint!

Met je KMO migreren naar de cloud: hoe begin je eraan?

Geschreven op juni 13 door

Yannick Janssens

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Haal meer uit Microsoft Teams

Workplace of the future

Haal meer uit Microsoft Teams

Deel 4: automatiseer je workflows met app-integraties Steeds meer bedrijven streven naar de New Ways of Working (NWOW). Maar wat houden die precies ...

Lees meer
Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Cloud & IT Case

Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Bij advies- en accountancykantoor Account Plus zagen ze jarenlang servers komen en gaan. Voor zaakvoerder Dirk Roelandt was de maat vol. Hij besloot ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?