SHARE

Met je ISV of softwareapplicatie naar de cloud: een 5-stappenplan

Een overstap naar de cloud hoeft geen lijdensweg te zijn. Aan de hand van dit 5-stappenplan buig je mogelijke hindernissen om in voordelen.

1. Stoom je klanten klaar

Hoe ga je om met koudwatervrees bij klanten? Wat je zeker níet mag doen, is hen voor blok zetten en dwingen om van de ene op de andere dag mee naar de cloud over te stappen. Geef klanten al op voorhand een duidelijk zicht op het upgradepad dat je van plan bent om te volgen.

Een handige tussenstap – voor zowel jouw onderneming als klanten – is cloud disaster recovery: de optie om in de cloud al een back-up te maken van alle data. Terwijl je klanten blijven werken met een lokale applicatie, maken ze zo toch al kennis met de voordelen van een cloudomgeving. Als ISV leg je hiermee tegelijk de fundamenten van je toekomstige cloudapplicatie.

2. Een mobiele, ‘read-only’ app

Als je voldoende klanten overtuigt om hun data in de cloud te bewaren, kan je verder. Met een app geef je die klanten de mogelijkheid om hun data ook op mobiele toestellen of via het web te raadplegen.

Opgelet!

Zorg er wel voor dat je voldoende veiligheid inbouwt, zodat het prille enthousiasme van klanten niet gefnuikt wordt door diefstal of dataverlies. Een sluitende authenticatie, bijvoorbeeld met Azure Active Directory, is zeker geen overbodige luxe. En doordat dergelijke API’s enkel in de cloud hoeven te draaien, heeft dit weinig of geen impact op hoe je je mobiele app configureert.

3. De omschakeling

In een volgende stap zorg je ervoor dat klanten niet langer hun lokale infrastructuur moeten beheren. Hun applicatie draait nog steeds op hun desktop, maar met tools zoals Citrix, Azure Remote App of een virtuele desktopomgeving kan je al achter de schermen de overstap voorbereiden.

Op dit moment profiteer je van de voordelen van de cloud. Een ervaren programmeur kan een desktopapplicatie zodanig programmeren dat die automatisch vaststelt wanneer de migratie plaatsvond, om daarna te switchen naar de cloudvariant.

Je moet natuurlijk wel zeker zijn dat je eigen processen op de cloudinfrastructuur zijn afgestemd. Een erkende hosting partner, die de nodige tools, processen en upgradetrajecten in de vingers heeft, is hierbij goud waard. Dit is ook het ideale moment om je prijsformules, die zowel je applicatie als achterliggende infrastructuur coveren, aan te passen.

4. Bereid je mobiele app verder uit

Je klanten slaan hun data op in de cloud en zijn vertrouwd met je remote-oplossing. Dit geeft je een solide basis om je ‘read-only’ app verder uit te bouwen met features. Hoe meer diensten je aanbiedt, hoe meer gebruikers de overstap zullen maken. Intussen mag de stekker uit de desktopapplicatie.

5. Optimaliseren

Eens je deze stappen hebt doorlopen, beschik je over een heuse SaaS-applicatie. Maar daarmee is de kous niet af. Nu is het een kwestie van die applicatie verder te optimaliseren én de voordelen van de cloud maximaal te benutten. Zo kan je bijvoorbeeld nog …

  • … verschillende klanten dezelfde database laten gebruiken en zo de kosten drukken
  • … achtergrondprocessen vanop de oude lokale software centraliseren.
  • … je remote-oplossing volledig weglaten en puur op web of mobile verder gaan

Meer info of advies?

Lees hier hoe wij ISV’s naar de cloud begeleiden. Vragen of meer info gewenst? Neem vrijblijvend contact met een van onze experten.

Met je KMO migreren naar de cloud: hoe begin je eraan?

Geschreven op april 13 door

Bovée Maarten

Cloud Enablement Guy | Bedrijven helpen groeien | Moderne werkplek | Ondernemer | Houdt van Crossfit en lopen

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Haal meer uit Microsoft Teams

Workplace of the future

Haal meer uit Microsoft Teams

Deel 4: automatiseer je workflows met app-integraties Steeds meer bedrijven streven naar de New Ways of Working (NWOW). Maar wat houden die precies ...

Lees meer
Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Cloud & IT Case

Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Bij advies- en accountancykantoor Account Plus zagen ze jarenlang servers komen en gaan. Voor zaakvoerder Dirk Roelandt was de maat vol. Hij besloot ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?