SHARE

Op naar de cloud: de 6 grootste uitdagingen voor ISV’s

Is software development jouw core business? Dan weet je maar al te goed dat de cloud onklopbaar is op het vlak van schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficiëntie. Maar, welke cloudoplossing kies je het best? Dit zijn alvast 6 uitdagingen om rekening mee te houden.

1. Je businessmodel

Meer ontwikkelingstijd, een grotere opstartkost, een tragere – maar stabielere – omzetgroei … Cloud computing beïnvloedt je businessmodel, en onvermijdelijk ook je prijszetting.

Kies je ervoor om je prijzen af te stemmen op transactievolumes – denk aan het aantal verzonden e-mails, records in je database, enzovoort … – dan zijn real-time data belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Een goede serviceprovider biedt jou de nodige monitoringtools om inzicht te krijgen in je kostenstructuur.

2. Je infrastructuur

Heel wat bedrijven zien de public cloud als de goedkoopste en de private cloud als de veiligste oplossing.

In de realiteit hangt die keuze af van je prioriteiten. Want hecht je meer belang aan compliance en complementariteit met andere tools? Of aan kostenefficiëntie, opslagcapaciteit en support? Hier lees je meer over de verschillen tussen een public, private en hybride cloud.

3. Virtualisatie

Wie gebruikmaakt van de cloud verhuist zijn IT-infrastructuur naar een virtuele server. Stel jezelf wel de volgende vragen voor je de stap zet: is je softwarepakket al geschikt om op een virtuele server te draaien? Wil je een exclusieve cloudomgeving, of is ‘multi-tenancy’, de formule waarbij je met meerdere bedrijven een virtuele infrastructuur deelt, ook een optie?

En hoe ga je ten slotte je klanten- en gebruikersgegevens GDPR-wise beschermen? Steek hierover zeker je licht op bij je serviceprovider.

4. Automatisering

Processen zoals de uitrol van een applicatie, of je algemene gebruikersbeheer (user account provisioning), kunnen erg tijdrovend zijn. De cloud laat je toe om die te automatiseren, zodat je klanten ook sneller aan de slag kunnen met je applicatie.

Met een cloudoplossing kan je bovendien ook een hoge availability en gestroomlijnde disaster recovery-procedure garanderen: twee USP’s waar je prospects wel oor naar zullen hebben.

5. Mobiele toestellen

Wereldwijd neemt het gebruik van mobiele toestellen en applicaties alleen maar toe. Als ISV word je uitgedaagd om dus ook een mobiele versie van je oplossing te voorzien.

De vraag is natuurlijk hoe ver je daarin wil én kan gaan? Want bouw je een aparte mobiele applicatie met volledige functionaliteit? Of ga je voor een hybride oplossing die enkel de belangrijkste functionaliteiten aanbiedt?

6. Je platform

Welk besturingssysteem je kiest, is bepalend voor de stabiliteit en het kostenplaatje van je applicatie. Maar ook de onderliggende database speelt een belangrijke rol.

Ga je voor het oerdegelijke, maar prijzige Oracle? Of zet je in op een opensource-alternatief zoals MySQL?

Benieuwd hoe ASPEX je hierin kan ondersteunen?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze experten.

Met je KMO migreren naar de cloud: hoe begin je eraan?

Geschreven op april 13 door

Wets Micha

Als Microsoft MVP (Most Valuable Professional) is Micha volledig thuis in de IT-wereld en gaat hij ook regelmatig spreken op internationale congressen zoals MS Inspire, Cloudbrew, MS Ignite ‘The Tour’ en andere User Group events. Micha heeft meer dan 10 ervaring als DevOps engineer en kent alles van private, hybride en publieke clouds. Als Technology Strategist bij ASPEX focust Micha op Microsoft on Azure, RDS en Windows Virtual Desktop (RDmi).

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Haal meer uit Microsoft Teams

Workplace of the future

Haal meer uit Microsoft Teams

Deel 4: automatiseer je workflows met app-integraties Steeds meer bedrijven streven naar de New Ways of Working (NWOW). Maar wat houden die precies ...

Lees meer
Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Cloud & IT Case

Dirk Roelandt (Account Plus): “De cloud geeft mij gemoedsrust”

Bij advies- en accountancykantoor Account Plus zagen ze jarenlang servers komen en gaan. Voor zaakvoerder Dirk Roelandt was de maat vol. Hij besloot ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?