SHARE

Cloud & IT

Private, publieke of hybride cloud: wat kies je als kmo?

Klaar om de bedrijfsprocessen van je kmo in een cloudomgeving onder te brengen? Een eerste knoop die je dan moet doorhakken is het type cloud, want ga je voor een private, publieke of hybride cloud? In deze blogpost zetten we de verschillen (en voordelen) van elk type op een rijtje.

Vandaag vallen steeds meer kmo’s voor het comfort van de cloud. En gelijk hebben ze, want een cloudomgeving biedt tal van voordelen. Een cloudoplossing op maat vinden, is echter geen kinderspel. In eerste instantie is het cruciaal dat je voor het juiste type cloud kiest.

De publieke cloud

In dit geval maak je met meerdere bedrijven tegelijk gebruik van een cloudomgeving. Je merkt niets van de andere gebruikers, maar je deelt met hen wel de hardware waarop het cloudsysteem draait. Het online platform dat je gebruikt, wordt aangeboden (gehost) én beheerd door je cloud provider.

Pro’s:

  • Laagdrempelig: je kan makkelijk toe- en uittreden.
  • Lage kosten: je betaalt enkel voor de diensten, opslag en applicaties die je gebruikt.

De kanttekening:

Maak je gebruik van een publieke cloud, dan heb je beperkte controle over de locatie van je data. Je kan bijvoorbeeld kiezen dat je data bewaard wordt binnen de EU, maar niet in welk land precies.

De private cloud

De private cloud is een exclusieve cloudomgeving. Je cloud provider stelt je in één van zijn datacenters een volledige eigen server of een afgeschermd deel van meerdere servers ter beschikking.

Pro’s:

  • Je hebt het beheer van je cloud in eigen handen.
  • Zowel de integratie van externe als de ontwikkeling van eigen applicaties zijn mogelijk.

De kanttekening:

Bij een private cloud is het duurder en complexer om je omgeving te schalen. Je maakt immers gebruik van infrastructuur van een provider die alleen voor jou gereserveerd is en dan aangepast wordt.

De hybride cloud

De naam zegt het zelf: een hybride cloud combineert private en publieke clouddiensten. In de praktijk betekent dat meestal dat je algemene applicaties (bv. een e-mailpakket) in een publieke cloud draaien, terwijl je bedrijfsspecifieke applicaties en delicate data in een private cloud bewaard worden.

Conclusie

Onafhankelijke softwareverkopers (ISV’s) en grote organisaties zullen afhankelijk van hun noden voor een private, publieke of hybride cloud kiezen. Kmo’s en bedrijven in volle groei opteren al snel voor een publieke clouddienst, omwille van de lage kosten en flexibiliteit.

Interesse in de cloud?

Bekijk hier onze verschillende cloudoplossingen. Vragen of meer info gewenst? Neem vrijblijvend contact met een van onze experten.

Geschreven op april 13 door

Dubrul Samuel

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Microsoft Azure Digital transformation Cloud Cloud Computing cost saving

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de stap te zetten naar de cloud. Slim, want nieuwe diensten opzetten of applicaties uittesten kan haast ...

Lees meer
Containers: gemakkelijke toegang tot de cloud met een strikje errond

Microsoft Azure Digital transformation containers Cloud Cloud Computing

Containers: gemakkelijke toegang tot de cloud met een strikje errond

Containers zijn geen nieuw begrip in de IT-wereld, al zijn ze de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Het besef groeit dat containers meer ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?