SHARE

Cloud & IT

Waarom je als kmo de stap naar de cloud moet overwegen

Steeds meer bedrijven doen vandaag een beroep op de cloud om efficiënter samen te werken, applicaties op één plek te bundelen en data veilig en overzichtelijk te bewaren. Dat geldt ook voor kmo’s, want waarom wachten als de cloud meer voordelen biedt? Of sterker nog: onvermijdelijk wordt?

Klassieke IT-infrastructuur brengt de nodige risico’s en beperkingen met zich mee. Gegevens die op een lokale server worden opgeslagen, dreigen bij een defect voorgoed verloren te gaan. Wil je nieuwe applicaties installeren, dan ben je niet zeker of die wel altijd met je lopende systeem integreren.

Ten slotte betekent de aankoop en het onderhoud van eigen hardware ook een flinke hap uit het budget.

Technologie: van zorg tot zegen

Technologie moet ons helpen om leven en werk eenvoudiger te maken. Daarom zetten steeds meer bedrijven vandaag terecht de stap naar de cloud: je maakt hierbij gebruik van een virtueel platform, dat beheerd wordt door een professionele cloud provider.

De voordelen zijn legio: niet alleen helpen cloudoplossingen bedrijven om hun dagelijkse activiteiten te stroomlijnen, ze verbeteren ook de veiligheid en bieden meer overzicht en inzicht.

Bovendien vergen ze geen forse investeringen in infrastructuur: je hoeft niet langer zelf over de hardware te beschikken.

Ook voor kmo’s?

Allemaal goed en wel, maar gelden die voordelen niet enkel voor grote multinationals met honderden of duizenden medewerkers? Niets is minder waar: het zijn nét de kleine ondernemingen die het meeste te winnen hebben bij cloudoplossingen.

De reden? Schaalbaarheid. Cloudoplossingen zorgen ervoor dat je geen grote sommen moet ophoesten voor IT-infrastructuur die maar deels gebruikt kan worden. Je betaalt enkel voor wat je gebruikt.

Zet je onderneming een groeispurt in? Dan groeit je cloudoplossing gewoon met je mee: met een paar klikken voeg je een user toe. Bovendien gebeuren software-updates automatisch.

Wanneer moet ik de stap zetten?

De volgende scenario’s vormen een ideaal vertrekpunt:

  • Je hardware of software is dringend aan een upgrade toe: cloudoplossingen laten zich eenvoudig uitbreiden naargelang je noden. Groeit het aantal klanten of medewerkers exponentieel? Met een paar eenvoudige ingrepen verhoog je het aantal gebruikers en je opslagcapaciteit.
  • Je wil efficiënt(er) groeien: groei is vaak een complex gegeven. De verbeterde samenwerking in én schaalbaarheid van de cloud helpt je productiviteit een boost geven.
  • Je wil thuis- of telewerken stimuleren: heel wat bedrijven hebben er baat bij dat medewerkers hun taak ook vanop een andere locatie kunnen uitvoeren. Cloudoplossingen laten hun toe om waar dan ook in te loggen en samen te werken. Zo zet je bovendien de eerste stap naar een echte ‘workplace of the future’.
  • Je wil het IT-departement efficiënter inzetten: dankzij de uniformiteit die de cloud met zich meebrengt, kan een IT-medewerker beter en sneller gebruikers ondersteunen. De tijd die je wint, kan je vervolgens investeren in de innovatie en digitalisatie van je kmo.

Met je kmo naar de cloud?

Lees hier hoe wij kmo’s naar de cloud begeleiden. Vragen of meer info gewenst? Neem vrijblijvend contact met een van onze experten.

Geschreven op april 13 door

Dubrul Samuel

Vind me op

Gerelateerde artikelen

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Microsoft Azure Digital transformation Cloud Cloud Computing cost saving

Cost hacking: 5 tips om de kosten van je cloudomgeving te drukken

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de stap te zetten naar de cloud. Slim, want nieuwe diensten opzetten of applicaties uittesten kan haast ...

Lees meer
Containers: gemakkelijke toegang tot de cloud met een strikje errond

Microsoft Azure Digital transformation containers Cloud Cloud Computing

Containers: gemakkelijke toegang tot de cloud met een strikje errond

Containers zijn geen nieuw begrip in de IT-wereld, al zijn ze de laatste jaren aan een sterke opmars bezig. Het besef groeit dat containers meer ...

Lees meer
De laatste ontwikkelingen in cloud computing en SaaS in je mailbox?